Pomalý hrniec plný zdravia

0:56

Prípravu tejto chutnej a zdravej polievočky je dobré začať ráno, pretože sa varí minimálne 2,5 hodiny. Má protizápalové a čistiace účinky. Je ako zubná kefka pre tvoje vnútornosti. Oplatí sa jej venovať ten čas. Odmenou ti bude pestrá paleta rozmanitých chutí, ktoré povzbudia tvoje telo aj dušu. Počas varenia ti polievočka rozvonia dom či byt a naštartuje tvoje chuťové poháriky. Poď sa so mnou pustiť do varenia :-)


Počet porcií: 6 – 8 porcií
Doba prípravy: cca 2,5 hodiny


Čo budeme potrebovať na 5 litrový hrniec?
  • 1 šálku hnedej šošovice
  • 2 lyžice olivového oleja (alebo Ghee masla)
  • 1 cibuľu
  • 2 veľké sladké zemiaky
  • 4 väčšie mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 väčšiu červenú papriku
  • 6 strúčikov cesnaku (nakrájané alebo nastrúhané)
  • asi 3 litre vody
  • morskú/himalájsku soľ (množstvo podľa chuti)
  • 2 lyžičky rasce
  • 2 lyžičky kurkumy alebo karí
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • čili (podľa vlastnej chuti)
  • 2 – 3 hrste čerstvého špenátu
  • citrónovú šťavu z ½ citróna
Ako budeme postupovať?
1. Šošovicu večer pred varením namočíme.

2. Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky.

3. Vo veľkom 5 litrovom hrnci opražíme na oleji cibuľku, potom k nej pridáme nakrájanú zeleninu, cesnak a namočenú šošovicu, zalejeme vodou.

4. Varíme na miernom ohni minimálne 2 hodiny. Tým, že ju tak dlho varíme, uvoľnia sa zdravé zložky zo surovín a zvýrazní sa samotná chuť polievky.

5. Ak je všetko uvarené, polovicu zeleniny rozmixujeme na kašu a dáme naspäť do polievky, varíme ešte 30 minút.

6. Ochutíme soľou a korením, nakoniec pridáme listy špenátu a polievku odstavíme. Môžeme pokvapkať citrónovou šťavou podľa chuti.

7. Podávame s bielym jogurtom, kyslou smotanou alebo čerstvými bylinkami.



Zdravá partia korenín, ktorá nám pomáha čistiť telo:
  • Cesnak: Je jednou z najstarších liečivých potravín na našej planéte. Cesnak znižuje hladinu cholesterolu. Ak chceš schudnúť, mala by si cesnak zaradiť do svojho jedálnička. Najväčší účinok má pomletý alebo nakrájaný cesnak, pridaný k nejakému jedlu. Konzumácia čerstvého cesnaku môže dráždiť žalúdok.
  • Škorica: Má schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi a je silným antioxidantom a pôsobí antibakteriálne. Škorica je pre našu tráviacu sústavu naozaj prospešná. Funguje ako liek proti nadúvaniu, zmierňuje nevoľnosť a oslabuje chuť na jedlo.
  • Kurkuma: Pôsobí protizápalovo, znižuje hladinu cholesterolu, má silné antioxidačné vlastnosti. Kurkuma obsahuje látku (kurkumin), ktorá bojuje proti škodlivým oxidačným látkam, ktoré zapríčiňujú starnutie organizmu. Má vynikajúcu chuť a krásnu farbu, navyše výborne chutí. Hodí sa k očistným detoxikačným kúram.
  • Rasca: Chuť rasce je veľmi špecifická a nie každému ulahodí. Okrem toho, že zvýrazňuje chuť jedla, zlepšuje naše trávenie, nevoľnosť, nadúvanie. Pomáha pri znižovaní cholesterolu a pozitívne vplýva na hladinu cukru v krvi.

Verím, že táto polievka plná vitamínov ťa zbaví škodlivín v tvojom tele a to čakanie pri varení bude stáť za to. Dobrú chuť!

Recept bol pripravený pre portál FITSHAKER a zverejnený s povolením kolektívu 
http://fitshaker.sk/vies-preco-sa-jej-hovori-protizapalova-polievka-ano-ide-tam-kurkuma-skorica-aj-cesnak/

You Might Also Like

0 komentárov

Subscribe