Marhuľové dobrodružstvo

Leto má mnoho tvári. Pre deti predstavuje priestor na nové dobrodružstvá, šibalstvá, priateľstvá či letné lásky. Pre rodičov nonstop rodičovskú hliadku, večný boj s neporiadkom, plný dom a nekonečné rozhovory o tom čo bude na raňajky, na obed, večeru či diskusia o predlžovaní večierky:-). Je to tiež čas dozrievania, zbierania a užívania dlho očakávanej úrody. Zakaždým je to tichý boj s časom a počasím. Jedno je však isté. Niečo sa vždy urobí. Jeden rok je veľa uhoriek a málo paradajok, iný rok nám zase idú cez uši marhule či jablká. Príroda je nevyspytateľná a netreba sa na ňu hnevať, keď sa krajom preženie smršť a poláme pár stromov. Taký čas si treba pripomenúť jej prínos a hnev vás razom prejde.


Zakaždým keď som u rodičov na záhrade a letný vánok ma nežne pohladí, vraciam sa do minulosti a tíško si zaspomínam na starkých, ktorý nám s radosťou zo záhrady nosili čerstvo odtrhnuté marhule, ktorým sme sa veľmi tešili. Šťava nám stekala po brade, ruky sme mali celé zalepené a čas od času nás po dvore popreháňali včielky, aby sme nepribrali :-). Vôňa lekváru obsadila dom a dráždila naše chute. V kuchyni bolo horúco, no nám to nevadilo. Netrpezlivo sme čakali na prvú čerstvú várku. Ach, ako len šmakoval chlebík natretý z maslom a lekvárom. Všetky delikatesy sveta sa vtedy mohli skryť. 

Detské časy pominuli a krásne spomienky spestrujú prítomnosť. Sme už trošku modernejší, náročnejší a viac experimentujeme. Vďaka tomu vznikajú nové a chutné recepty, ktorými môžeme potešiť svojich blízkych. Bohatá tohtoročná úroda marhúľ neskončila len varením lekváru a kompótu. Chcela som si vychutnať ešte pár čerstvých dávok, mala som však chuť, skúsiť niečo nové a osviežujúce. A tak vznikol recept na chutné marhuľovo jahodové smoothie. 

Recept

Čo budete potrebovať:
  • 1 šálka jahôd (mrazené, zavárané)
  • 2 šálky vykôstkovaných marhúľ 
  • šťava z jedného citróna
  • med
  • voda alebo chladený čaj (zelený, čierny, mätový, bazový...)
  • korenie (vanilka, škorica ale nemusí)
  • mixér


Ako nato:
  • ovocie dáme do mixéra a rozmixujeme na kašu
  • pridáme šťavu z citróna, med, trošku vody a ochutíme buď vanilkou alebo škoricou 
  • odporúčam podávať vychladený s kúskami citrónu a mätových lístkov, pre lepší pôžitok s chuti si dospeláci pridajte ľubovoľné poldeci :-)

Užívajte čerstvú ovocnú sezónu plným dúškom. Zima je dlhá a zaváraním sa ešte nabažíme. 


Originál recept: http://natashaskitchen.com/2014/08/08/apricot-strawberry-smoothies/

Komentáre

Obľúbené príspevky